PAJAMOS AUGA, O TAI KUR PINIGAI?

Įmonės pajamos auga, pelningumo rodikliai gerėja, tačiau sąskaitoje nuolat jaučiamas pinigų stygius? Pajamų lygis ar veiklos rezultatas Pelno (nuostolio) ataskaitoje, pilnai dar neparodo įmonės patikimumo ir gebėjimo savalaikiai vykdyti savo kasdieninius mokėjimus, bei įsipareigojimus.

Yra keletas pagrindinių elementų, kurie tiesiogiai įtakoja pinigų trūkumą įmonėje. Juos sutvarkius, susitvarko ir apyvartinio kapitalo trūkumas, kuris galiausiai gali virsti piniginiu trūkumu įmonėje.

Pelningumo mažėjimas

Dažnas įmonės vadovas net nestebi arba nekreipia dėmesio į savo įmonės mėnesinius veiklos rezultatus. Aktualiausias rodiklis būna – pajamų augimas ir pokytis. Arba pasižiūrima tik į metinius veiklos rezultatus, kurie gerokai neatspindi visų metų situacijos. Esant pastoviems neigiamiems veiklos rezultatams ar mažėjant pelningumui, mažėja pelno dalis, o tuo pačiu ir mažėja piniginis srautas, kuris grįžta į įmonę kaip pagrindas finansuoti apyvartinį kapitalą. Kiekvieną mėnesį reikėtų skirti laiko savikainos, veiklos išlaidų valdymui, pelningumo analizei. Neturi tam laiko ar trūksta žinių? Registruokis konsultacijai.

Pirkėjų ir tiekėjų skolų apyvartumas

Nebus teigiamo piniginio srauto jeigu su tiekėjais bus atsiskaitoma greičiau negu gaunamas mokėjimas iš pirkėjų. Gamybos įmonėse kartais natūralus gamybos procesas užtrunka pakankamai ilgai arba statybos įmonėse leidžiama aktuoti darbus tik pilnai juos atlikus, plius dar dažnai taikomo papildomo sulaikymo nuo kiekvieno atliktų darbų akto, kad ir turint pakankamai ilgą tiekėjų mokėjimo atidėjimo terminą, jo nepakanka.Tokiu atveju reikia gerai susiplanuoti piniginius srautus, kad išvengti piniginio trūkumo įmonėje. Taip pat nereikėtų vadovautis logika, kad niekam nenoriu būti skolingas, kai tuo tarpu su įmone nelabai kas skuba atsiskaityti laiku.

Atsargų apyvartumas

Atsargų apyvartumas mažiau aktualus paslaugų sektoriaus įmonėms, tačiau didelią įtaką turi gamybos, prekybos ar statybos įmonėms. Trūkstant finansinio raštingumo įmonės ar tiekimo vadovui vis dar užsakomi didesni atsargų kiekiai dėl pigesnės pristatymo kainos ar nuolaidos perkant didesnį kiekį, visiškai neatsižvelgiant kiek tos atsargos užsigulės sandėlyje ar lentynose, per kiek laiko pavirs produkcija. Tokiais atvejais su tiekėjais atsiskaitoma gerokai greičiau, nei pagaminama ir parduodama produkcija, bei atsiskaito pirkėjai. Tokiu būdu ne vienam mėnesiui apyvartinės lėšos „guli“ įmonės sandėlyje.

Pinigų apyvartumo ciklas

Pinigų apyvartumo ciklas parodo laiką nuo pirmo investuoto euro į žaliavas ar prekes iki kada pardavus prekes grįžta atgal į įmonę. Šis rodiklis rodo, kiek dienų vidutiniškai įmonei reikia finansuoti savo apyvartinį kapitalą, kol pinigai sugrįžta atgal į sąskaitą. Jis tiesiogiai sąveikauja su pirkėjų ir tiekėjų skolų, bei atsargų apyvartumu dienomis. Visuomet reikia siekti, kad šis rodiklis būtų kuo trumpesnis. Ar įmanomas minusinis? Taip, tai būtu idealus variantas, kuomet tavo verslą finansuoja tiekėjai. Tuomet savo verslą darai neįšaldęs savo pinigų, o naudojiesi skolintomis lėšomis, kurios ateina iš tiekėjų. Jeigu yra per ilgas pinigų apyvartumo ciklas, reikėtų valdyti atsargų likučius, peržiūrėti atsiskaitymo sąlygas su tiekėjais ir klientais. Ar žinote koks pinigų apyvartumo ciklas jūsų įmonėje?

Užburtas ratas

Kai įmonėje prasideda apyvartinio kapitalo trūkumas, įmonė gali patekti į „užburtą ratą“, kuomet įmonė negali pakankamai nusipirkti žaliavų ar prekių, atitinkamai mažiau parduoda produkcijos, uždirba mažiau pelno, gauna mažiau įplaukų, o tuomet galimybė nusipirkti žaliavas ar prekes dar labiau mažėja. O kur dar invensticijos į technologijas, įrangą, transportą ar įmonės plėtrą…

Koks veiksnys labiausiai įtakoja pinigų trūkumą jūsų įmonėje? Kaip išeiti iš „užburto rato“? Į visus iškylančius klausimus galime rasti sprendimus. Mūsų kontaktai.

Originalus straipsnis čia